A mai üzleti környezetben elengedhetetlen a növekedési gondolkodás. A fejlődésre nyitott gondolkodás előfeltétele a tanulásnak, növekedésnek, kreativitásnak, innovációnak, mely talán mondanom sem kell milyen fontossággal bír a siker elérésében.

A növekedési gondolkodásmód Carol Dweck kutató pszichológus nevéhez kötődik, akinek filozófiája arra ösztönzi az embereket, hogy tanítóként tekintsenek a kudarcokra.

Miben különbözik a növekedési és fixált gondolkodásmód?

Röviden összefoglalva azok a személyek akik hisznek benne, hogy tehetségük fejleszthető (munkával, stratégiával) ők nyitott gondolkodásmóddal rendelkeznek. Akik így gondolkoznak többet képesek elérni. Azok akik a tehetségre veleszületett adottságként gondolnak, ők kevésbé képesek fejleszteni azt és így kevesebb sikert képesek elérni, ők a fixált gondolkodásúak.

A kép forrása: techtello.com.

A növekedési gondolkodásmód gyakorlói nyitottak a kihívásokra, élvezik megoldani őket. Mások sikerei inspiráló számukra, elfogadják a kritikát, vágynak a fejlődésre. Készek építeni készségeiket és képességeiket, ehhez keresik a lehetőségeket.

A fixált gondolkodásúak ezzel szemben félnek a kihívásoktól, igyekeznek elkerülni azokat. Könnyen feladják a dolgokat és fenyegetve érzik amgukat mások sikerei által. Úgy vélik a kitartás nem térül meg, így könnyebb megjátszani a sikert. Jellemző rájuk, hogy nem fogadják el a kritikát, így korlátoltak a fejlődésben.

Bármely területen végezzük a munkát, a nyitottság előnyökhöz juttat minket. A nyitott gondolkodásmód fejleszthető, tanulható ám itt is a gyakorlás teszi a mestert.

növekedési-gondolkodásmód-fejlesztése-4

Hogyan fejleszd növekedési gondolkodást?

A helyett, hogy azt mondanád magadnak:

 • Nem vagyok jó ebben
 • Nem tudom megtenni
 • Nem vagyok képes tanulni
 • Jobb ragaszkodni ahhoz, amit tudok
 • Feladom, mert túl tesz rajtam.
 • Rögzített lehetőségem van.
 • Ez frusztráló.
 • Vagyok, aki vagyok

Mondd ezt:

 • Meg tudom csinálni
 • Meg akarom próbálni, és nem adom fel
 • Új ötleteket szeretnék felfedezni
 • Hiszek magamban
 • Csak akkor derül ki, ha megpróbálom
 • Rendben van, ha nem sikerül.
 • Tanulhatok a hibáimból.
 • Még nem tudom, de menni fog.
növekedési-gondolkodásmód-fejlesztése-4

Mit tehetsz még, a növekedő gondolkodásmód érdekében?

1.Imserd el a tökéletlenségeket.

Ne rejtsd el a gyengeségeket, nem tudsz rajtuk változtatni, amíg nem fogadod el őket. Mindenkinek vannak “hibái”, ezeket nem lenne szabad szégyellni.

2. Tekints a kihívásokra lehetőségként.

A kihívás egy lehetőség a fejlődésre. Ahogy mész előre ezek az akadályok egyre kisebbnek fognak tűnni, de hamar rájösz majd, hogy nincs olyan amit ne tudnál áthidalni.

3. Próbálj ki különböző tanulási technikákat.

Mindnekinek más tanulási módszer válik be. Kisérletezz módszerekkel és csatornákkal, melyik köt le legjobban, mi az ami működésbe hozza az elméd fogaskerekeit.

4. Cseréld ki a “kudarc” kifejezést a “lecke” szóra.

A hibázás vagy acéloktól való eltántorodás nem bukást jelent, hanem tanulságot. Minden korábbi tapasztalatod tudást ad neked és megalapozza a jövőbei sikereidet. Nincs jó vagy rossz tapasztalat, csak tapasztalat van, amit hasznosíthatsz a továbbiakban.

növekedési-gondolkodásmód-fejlesztése-4

6. Ne várj a jóváhagyásra.

Nem az a lényeg, hogy mások mit gondolnak. Mindenki a saját útját járja, egyedül mi tudjuk nekünk mi a jó. Koncentrálj magadra és arra, hogy hogyan tudod a lejobbat kihozni a jelenlegi helyzetedből.

7. Élvezd a folyamatot is ne csak a végeredményt.

Ha nem támasztasz elvárásokat, nem tudsz elbukni. A cél arra kell, hogy irányt adjon, de maga az út és annak minden lépése egy mini siker lehet. Nem baj ha tovább tart a folyamat, mint tervezted ha azt is megtanuljuk élvezni.

8. Fejleszd a céltudatosságot.

Ne hagyd hogy a körülmények közbeszóljanak és eltántorítsanak az eredeti elképzelésedtől. Amit magadnak ígérsz, tartsd be. Ez által fog növekedni az önbizalmad is.

növekedési-gondolkodásmód-fejlesztése-4

9. Ünnepeld az apró sikereket.

Az apró sikerek ünneplésével felértékelődik a tevékenységed saját magad számára. Megtanulod, hogyan legyél önálló és így egyre bátrabb leszel. Jutalmazd és dicsérd magad, amikor elértél valamit.

10. A kritika építsen.

Ha visszacsatolást kapsz azt köszönd meg és legyél hálás, amiért vették az időt és energiát, hogy megosszák veled. Nyilván tudni kell helyén kezelni és nem kell mindenkitől elfogadni, amit mond, de jó hozzá állás ha építő jelleggel hasznosítod a kapottakat.

11. Tarts önreflexiót.

Az egyes helyzetekben gondold végig, milyen választási lehetőségeid vannak. Miért érzed magad jól vagy rosszul. Mitől vagy kipihent, elégedett, mi okozza az elbátortalanodást vagy csalódást. Ha felméred ezeket a szituációkat később változtathatsz rajtuk és ez által fejlődsz.

növekedési-gondolkodásmód-fejlesztése-4

12. A kitartás fontosabb mint a tehetség.

Aki szorgalmas többre viszi, mint az aki egyszerűen jó valamiben, de nem fejleszi magát.

13. Használd az “egyenlőre” kifejezést.

Ha elakadtál valamiben sokkal motiválóbb úgy fogalmazni, hogy “egyenlőre még nem megy” mint úgy, hogy ” egyszerűen nem megy”.

14. Tanulj mások hibáiból.

Nem mindig jó másokat figyelni, de aki elég bölcs az képes mások hibájából is tanulni. Sokszor hasonló gyengeségeink vannak, mint más embereknek. Ilyenkor érdemes szem előtt tartani, mit lehetne jobban vagy máshogy csinálni.

15. Mindig legyen új célod.

A tanulás soha nem ér véget. Ha elérted a célod, tűzz ki egy újat.

A növekedési gondolkodásmód fejlesztésével sikeresebb és boldogabb lehetsz, elérheted céljaidat. Nem kell mást tenned, mint gyakorlolni.

16. Szánj időt a fejlődésre.

Ne számíts rá, hogy minden egy nap alatt menni fog. Elhatározás és gyakorlás kérdése minden. Ne érezd magad rosszul, ha nem megy olyan gyorsan mint vártad, elvégre minden lépés haladás.

17. Legyél büszke a fejlődési gondolkodásmódodra

Büszke lehetsz rá ha így gondolkozol, hiszen ez önmagában is kihívás. Azt jelenti képes vagy magabiztosan megoldani bármit, amit hoz az élet. A történéseket építő jelleggel alkalmazod, így közeledve elképzeléseidhez. Ha képviseled ezt a gondolkodásmódot megkönnyítheted saját és mások életét is.

Úgy gondolom maga a növekedési gondolkodásmód állandó napi szintű döntések sorozatából áll össze. Folyamatosan lehet benne fejlődni és javulni, ám az nem probléma, ha nem tökéletes. Együtt tanulja ezt a jelen generációja és korábban őseinkek nem feltétlenül a növekedési gondolkodás jelentette a túlélést, így nagy kihívást okozhat elsajátítani.

Mit gondolsz, hol tartasz jelenleg a fejlődési gonolkodásmód elsajátításában?

Források: LinkedIn, Forbes.com, hbr.com, opencolleges.edu.au