Hogyan találd meg a szenvedélyed? Aztán hogyan élj meg belőle?

Érezted már, hogy nem tudod hol a helyed ebben a világban?

Én abban hiszek, hogy mindenkinek meg van a maga szerepe és feladata, melyet megtalálva a lehető legértékesebb életet élheti saját maga és a világ számára is.

Érdemes tehát elgondolkozni, hogy mi ez a feladat és hol van a helyed. Önmagában is nagyon fontos elgondolkozni ezen, hiszen így kiteljesedhetünk és boldogabbak lehetünk. Kiteljesedésünk által másokon is legjobb tudásunk szerint segíthetünk és teremthetünk értéket a jelen és utókor közössége számára.

Hogyan találd meg a hivatásod és alakítsd karrierré?

1. Fókuszálj az erősségeidre

A szenvedélyed a belső erősségeiden alapszik. Szeretsz beszélgetni, szerepelni? Inkább a megfigyelésben és összefüggések meglátásában vagy jó?

Lehet, hogy nem rendelkezel irányult képzettséggel és szakértelemmel, de rengeteget érhetnek a soft skillek (puha készségek) is. Ilyen készség például a kommunikáció, az emberközpontúság és a vezetői készségek.

Azonosítd be, melyek, ezek a készségek és használd fel őket a szenvedélyedhez, így erősítve egyediséged és munkád hatékonyságát.

Írd össze erősségeid, a dolgokat, amiket élvezel csinálni és azokat is tedd hozzá, amik neked természetesek, de mások véleménye alapján jó vagy bennük.

2. Mi az amit szeretsz csinálni?

Imádsz alkotni és rajzokat készíteni? Játszol hangszeren, vagy az írás a kedvenced?

Lehet úgy érzed átlagos vagy, mert ki ne szeretne öltözködni, zenét hallgatni… én azt mondom lehetséges, hogy nem vagy benne kiemelkedően jó egyenlőre, de ezek mind olyan tevékenységek, amikre érdemes odafigyelned. Amit szeretsz, azzal szívesen foglakozol és ez által előnyöd van benne másokkal szemben. Könnyebben szánsz időt a fejlesztésére és csak nyerhetsz ha megpróbálsz ezen keresztül érvényesülni.

Kezd kicsi lépésekkel és ha úgy érzed tarts szem előtt több különböző dolgot, hogy alacsony kockázattal kísérletezhess.

3. Koncentrálj a vízióra!

Ha a pénz, az idő és az energia nem lenne akadály, mit tennél? A legtöbb ember keretek között képzel el mindent, ám ez akadályozza a nyitott gondolkodás képességét.

Mi az álmod, mit szeretnél elérni? Hogyan képzelsz el egy napot, a munkahelyeden, amikor jól érzed magad? Képzedl el, majd írd le, rajzold le, és mesélj róla másoknak is. Így közelebb hozhatod a valóságodhoz.

A vízió korlátozás nélküli megfogalmazásával képes leszel arra, hogy elképzeld, mire vágysz igazán és meghatározd a szükséges lépéseket, hogy közelebb kerülj az álmaid megvalósításához.

Ha az utazás a szenvedélyed, akkor felmerülhet, hogy utazási íróként, természetfotósként vagy idegenvezetőként dolgozz. Ha szeretsz főzni és arra vágysz, hogy az iroda helyett a konyhában töltsd a napjaidat gasztro-bloggerként, éttermi véleményezőként, szakácsként vagy kávézótulajként bontakoztathatod ki magad legjobban.

4. Ismerd meg a területet!

Minden vállalkozás más kívülről, mint amilyen belülről. Mielőtt bármit elkezdesz, próbálj meg tájékozódni és megismerni egy szakmabeli szemszögét az adott területről.

A szakma belsejét megismerve tudni fogod, hogy jó úton haladsz-e. Ha mégsem tetszik, akkor még időben sikerül elkerülni a csalódást.

Ismerd meg az adott területet kockázatmentesen. Önkéntes munka, szakmabeli tanácsadó véleménye, kapcsolatépítés, részmunkaidős foglalkoztatás által, melyek túlzott kötelezettségek nélkül segítenek belátni a területre.

Ha meggyőződtél róla, hogy az adott munkakör neked való, ne félj belekezdeni és elindulni az úton. Amennyiben rendelkezel hozzáértéssel és elkötelezettséggel, akkor a szenvedélyed izgalmas, virágzó új üzletté alakíthatod.